Duncan Terrace London

If you’ve been to London you’ll know the houses don’t scream originality, so when I saw this image of Duncan Terrace designed by DOS architects I had to delve a little deeper. The problem with England is that the houses don’t capitalise on the rare sun light that is available, unlike Australia outdoor spaces in the city aren’t plentiful or frequently used. This particular design works a modern angle to capture the natural light through a glass roof and walls but doesn’t compete with the victorian build it’s attached to. Wood cladding has been used to blend the space with the exterior and gives a superb natural finish to the glass. It’s a fine example of an original contemporary room addition executed perfectly and I bet every house that looks over it is truly envious.

Duncan Terrace by DOS Architects:

“Our clients’ brief for this project was to add a modern ground floor extension to their Grade II listed Georgian terraced house in Duncan Terrace, Islington. More specifically, they wanted this extension to contain an extra bedroom, a kitchen and a living space which would act as a connection between the house and the garden whilst also respecting the existing Georgian Architecture.

Our response, which obtained full conservation and planning approval, was to create a split volume that, on one hand wouldn’t compete with the existing Architecture and on the other offered a direct link to the house’s surrounding:

The first and more solid volume takes the form of a wooden box which, like a piece of Japanese origami, envelops the bedroom and literally brings a natural element (Iroko wood) from the outside world to the inside.

The second volume, entire in glass, brings natural light into the new living space and acts as a visual link between the Georgian house, the wooden box and the garden. The high tech structural glass used for this volume, moreover, acts as a contrast to the beautifully handcrafted timber slatted detail which envelops the adjacent volume.

Together they sit, comfortably, solid, transparent, old and new.

Approached by a private client, whose requirements were to have one extra bedroom, to be protected from the elements and at the same time to be connected with the external natural land space: we responded with this little gem.

Here, the more private space, the newly added bedroom, which is the protected part, is to merge and become part of the existing vegetation by joining the trees and plants. Whereas the more public part, is to still have a connection with the exterior landscape, but in a more public and exposed way, having a direct link, visual and physical.

Wood was the natural choice for the cladding of the volume, as it relates directly with its live surroundings and vegetation. Details such as the Olive tree, of the same age of the house, 150 years old, are only one of the connections between the interior and exterior.”

 

Avatar

James is the Founder and Editor of The Versatile Gent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *